Борислав Гуцанов от Бургас: Показахме единомислието между законодателната и изпълнителната власт в морската индустрия

Пристанище Бургас е ключово за икономиката на страната ни, заяви социалистът

Председателят на комисията по транспорт в парламента и член на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов и министърът на транспорта Николай Събев продължиха поредицата от срещи с морската общественост в страната. В последната такава в Бургас бяха изслушани реалните проблеми на морската индустрия, тенденции за нейното развитие, а специално внимание бе обърнато и на развитието на пристанище Бургас.

“Пристанище Бургас е обработило 16.8 млн. товари за миналата година, което го прави с най-много обработени товари и ключово за икономиката на страната ни“, заяви пред присъстващите Борислав Гуцанов.

На срещата присъстваха още заместник-председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, областният управител Стойко Цанков и кметът на града Димитър Николов, както и депутати от парламентарните групи на партиите от управляващата коалиция.

„Пристанището не трябва да пречи на града и градът не трябва да пречи на пристанището“, категоричен бе Гуцанов като продължи: „Старата част на пристанището вече е преминала като част от градската зона с изграждането на конгресен център, нов пасажерски терминал и увеселителна част. Трябва да се развива в такава посока, за да може по този начин Бургас да продължи да привлича повече български и чуждестранни туристи“, заяви той. 

По думите му паралелно трябва да продължава да се развива и другата част - индустриалната, за да има повече обработени товари.

Подобни срещи, в които участват министърът на транспорта и Комисията по транспорт в парламента, се провеждат за първи път в страната. „С това показваме единомислието между двете власти - законодателната и изпълнителното“, отбеляза Гуцанов.

„Това е една индустрия, която в продължение на близо 30 години беше загърбвана и искаме да ѝ дадем нов старт, да бъде подпомогната по всякакъв начин, тъй като може да даде огромни приходи в бюджета на страната и бюджета на отделните общини“, каза още социалистът.

По думите му за Бургас и Варна е ключово да се развие магистралата “Черно море“, но като коридор между мегаполиса Истанбул-Бургас-Варна-Констанца. „По този начин ще бъдат привлечени нови стоки и товари. Ще се отвори възможност турски туристи да идват по нашето черноморие така, както преди 10 години отворихме тази възможност за румънските туристи“, посочи Борислав Гуцанов.

„Бургас трябва да се развие по този начин, а във Варна и в Русе трябва да бъдат построени новите интермодални терминали“, заяви на края на срещата в Бургас председателят на комисията по транспорт, а след няколко седмици такава ще се проведе и в Русе.