БСП-Белица отбелязва смъртта на геройски загиналите партизани от четата на „Яким Цоков” в месноста Равена

Те дадоха живота си за на непреходните човешки ценности – свобода, равенство, солидарност независимост.

„Нищо не е забравено и никой не е забравен, защото ние отново сме тук в местността Равен край Белица, където на 16.05.1944 г. се води тежко сражение между белишката партизанска чета “Яким Цоков” и жандармерията в което падат убити 9-ма верни български синове“. Така започна своята реч общинският съветник от БСП Георги Манолов. Той припомни подвига за саможертвата на героите. „На Равен се захваща бой неравен, между шепа народни борци и много добре въоръжен и опитен враг“, посочи той и разказа, че няколко часа околността е тръпнала от грохота на бомбите. „Стотици куршуми секат току що разлистените клони на дърветата. Боят става ръкопашен, в който всеки доказва себе си“, допълни още Манолов. Той продължи да пресъздава историята, според която са заловени живи любимецът на беличката ремсова младеж Сава Стенчин, Димитър Даракчиев и Георги Тончев. Те са обесени в родните им места, а Никола Мадолев и Серги Чонков са убити след жестоки мъчения.

„През този майски ден, България се прощава с девет верни борци за свобода, които са в разцвета на младостта си. Това е най тежката загуба на разложкият партизански отряд Никола Парапунов“, каза още общинският съветник от левицата.

По неговите думи тези, които са пролели кръвта си на Равен, са били обикновени и скромни хора от Белица, Горно и Долно Драглище, но са извършили необикновено дело – дали са живота си за на непреходните човешки ценности – свобода, равенство, солидарност независимост.