Кристиан Вигенин: БСП ще издигне кандидат, който ще спечели президентските избори

Надявам се на широка коалиция зад кандидата ни, но най-важна е подкрепата на хората

„Веднага след приключване на общопартийното допитване за начина, по който БСП ще участва в президентските избори, започват заседания на Общинските конференции на БСП, които ще номинират кандидати за президент. Амбицията е до края на юли БСП да определи своя кандидат в президентската надпревара”. Това заяви на пресконференция в Благоевград народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин.

"БСП ще издигне кандидат, който ще спечели президентските избори. Ние сме наясно какво очакват хората - един президент, който да стои близо до техните проблеми, да бъде социално ангажиран, да търси обединението на нацията, да има принципно отношение, а не да действа избирателно в зависимост от личния или партийни си интерес. В общи линии обратното на това, на което бяхме свидетели в последните четири години", увери Вигенин и допълни, че във вътрешнопартийното допитване ще гласува в подкрепа на участието в коалиция, но не механичният сбор от партии, а осъзнатата подкрепа на хората ще е решаваща.

Вигенин коментира също референдума във Великобритания и съобщи, че следващата седмица в Париж се събират лидерите на партии от ПЕС, за да обсъдят мерките за реформи в Европейския съюз, които левицата ще предложи. "Още в първия ден БСП подчерта, че хората очакват по-малко бюрокрация, по-силна социална политика, институции, които решават проблемите на хората, адекватно отчитане на интересите на всяка страна-членка", припомни Вигенин и допълни, че БСП очаква правителството и конкретно външният министър Митов да проявят повече ангажираност към съдбата на българите, живеещи във Великобритания и да търсят общи позиции с други страни, които имат големи национални общности като Румъния, Полша и други. "Съжалявам за този резултат, но той е факт. Продължаването на агонията ще задълбочи несигурността в целия ЕС. Каквото и да предприемат властите в Лондон - трябва да го предприемат бързо" - така  народният представител отговори на въпрос не е ли по-добре ЕС да даде време на Великобритания евентуално да преосмисли напускането си.

По другата актуална международна тема - срещата на върха на НАТО във Варшава - Кристиан Вигенин съобщи, че по инициатива на БСП в сряда в Народното събрание ще се проведе съвместно заседание на Комисията по външна политика и Комисията по отбрана, на което ще бъдат изслушани министрите на външните работи и на отбраната. "Благодарение на активната дейност на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в петък в парламента беше изслушан министър-председателят Бойко Борисов, проведе се извънредно заседание на Министерския съвет, на което бяха обсъдени и одобрени позициите, с които българската делегация, водена от президента Плевнелиев ще замине за срещата на НАТО, за пръв път специализираните комисии ще се запознаят предварително с тези позиции и депутатите ще могат да изразят своето мнение по тях.", подчерта Кристиан Вигенин.

В пресконференцията участваха също председателят на БСП Благоевград Николай Бошкилов и общинските съветници от левицата Гергана Янчева и Милан Богдански.